Ülfet ~ الفت
Kamus-ul'Alam - Ülfet ~ الفت maddesi. Sayfa: 223 - Sira: 12
Kamusul Alam, Şemseddin Sami; Kamusul Alamde Ülfet maddesi. osmanlıcada Ülfet ne demek, Ülfet anlamı manası, Ülfet osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Ülfet hakkında bilgi. Arapça Ülfet ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Ülfet anlamı
Kamusul Alamde - الفت Ülfet maddesi. Şemseddin Sami, Kamusul Alam Ansiklopedisi
Ülfet ~ الفت güncel sözlüklerde anlamı:
üLFET ::: Alışma, alışkanlık. Birisiyle münasebette bulunmak. Ünsiyet. Ahbablık, dostluk. Huy etme. Görüşme, konuşma.(İnsanları fikren dalâlete atan sebeblerden biri; ülfeti, ilim telâkki etmeleridir. Yâni me'lufları olan şeyleri kendilerince mâlum bilirler. Hattâ ülfet dolayısıyla âdiyata teemmül edip ehemmiyet vermezler. Halbuki ülfetlerinden dolayı mâlum zannettikleri o âdi şeyler birer hârika ve birer mu'cize-i kudret oldukları halde, ülfet sâikasiyle onları teemmüle, dikkate almıyorlar; ta onların fevkinde olan tecelliyat-ı seyyâleye im'an-ı nazar edebilsinler. Bunların meseli deniz kenarında durup, denizin içerisindeki hayvanata ve sâir garip halâtına bakmıyarak yalnız rüzgâr ile husule gelen dalgalara ve şemsin şuâatından peyda olan parıltısına dikkat etmekle Mâlik-ül Bihâr olan Allah'ın azametine delil getiren adamın meseli gibidir.İ'lem Eyyühel-Aziz! İnsanların arza âit mâlumat ve müsellemat-ı bedihiyatları ülfete mebnidir. Ülfet ise, cehl-i mürekkeb üstüne serilmiş bir perdedir. Hakikate bakılırsa zannettikleri ilim, cehildir. Bu sırra binaendir ki, Kur'an, âyetleriyle insanların nazarını me'lufatları olan şeylere çeviriyor. Âyetler, necimler gibi ülfet perdesini deler atar. İnsanın kulağından tutar, başını eğdirir. O ülfetin altındaki havârik-ul-âdât mu'cizeleri o âdiyat içerisinde gösterir. M.N.) (Bak: Tefekkür)
ülfet ::: alışma, alışkanlık.
üLFET ::: Allahü teâlâya en sevimli olanınız, ülfet edip, kendisiyle ülfet olunandır. Allahü teâlâya en sevimsiziniz de koğuculukla gezip, dostları birbirinden ayıranınızdır. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)
Mü'min, geçim ehli olup, herkes ile iyi geçinendir. Ülfet etmeyen ve ülfet olunmayan kimsede hayır yoktur. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)
Ülfet :::
- Alışma, kaynaşma.
- Tanışma, görüşme
Örnek: Temiz ve metin bir insan olduğu ilk ülfetinden anlaşılırdı. Y. K. Beyatlı - Dostluk, ahbaplık
Örnek: Ülfet belalı şey fakat uzlet sıkıntılı / Bilmem nasıl geçirmeliyim son beş on yılı. Y. K. Beyatlı
ülfet ::: alışma , alışkanlık , dostluk , kaynaşma , görüşme , konuşma
ülfet ::: dostluk
ülfet ::: kaynaşma
ülfet ::: görüşme
ülfet ::: konuşma
ülfet ::: görüşme, tanışma
ÜLFET :::