Çağdaş Sözlük

Kürsi ~ كرسی

Kamus-ul'Alam - Kürsi ~ كرسی maddesi. Sayfa: 644 - Sira: 7

Kamusul Alam, Şemseddin Sami; Kamusul Alamde Kürsi maddesi. osmanlıcada Kürsi ne demek, Kürsi anlamı manası, Kürsi osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Kürsi hakkında bilgi. Arapça Kürsi ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Kürsi anlamı

Kamusul Alamde - كرسی Kürsi maddesi. Şemseddin Sami, Kamusul Alam Ansiklopedisi

Kürsi ~ كرسی güncel sözlüklerde anlamı:

KüRSi ::: Oturulacak yüksekçe yer. Câmilerde vâizin, medreselerde müderrisin oturduğu yer. * Taht, serir. Erike. Koltuk. * Kaide. * Merkez. * Vazife. * Saltanat, kudret ve mülk. * Başkent, hükümet merkezi. * Mânevi makam. * Arş'ın altına bir semâ tabakası. (Bak: Arş)

kürsî ::: (a. i. c. : kürâsî) : 1) oturulacak yüksekçe yer. 2) taht. (bkz. : serîr). 3) makam, vazîfe. 4) hükümet merkezi, başkent, (bkz. : makarr, merkez). 5) kaide, ayaklık, mesnet. 6) arş-ı a'zam'ın altında bir düzlükte olan, levh-i mahfûz'un bulunduğu yer. Ayet-ül-kürsî Kur’ân’da : Allah-ü lâ ilahe illâ hüv-el- hayy-ül -kayyûmü... ibaresiyle başlayan ve Bakara sûresinin 255 inci âyetini teşkîl eden kısım.

Kürsî ::: arşı azamın altındaki makam.

KüRSi ::: Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:

O'nun (Allahü teâlânın) Kürsîsi, göklerden ve yerden geniştir. (Bekara sûresi: 255)

Kürsî, âlem-i halktan (madde âleminden) olup, göklerden ayrı olarak yaratıldığı için, bu altı günün dışında yaratılması lâzım gelir. Nitekim, âlem-i halktan olan su, altı günün dışında ve daha önce yaratıldı. (Ahmed Fârûkî)

Yedi kat gök, yedi kat yer, Arş ve Kürsî, var olan ne varsa hepsi, Allahü teâlânın kudretindedir; O'nun emrine boyun eğmiştir. O'ndan başka kimsenin elinde bir kuvvet yoktur. Allahü teâlânın, yaratılmışlardan hiçbir yardımcı ve ortağı yoktur. (Sâvî, Kurtubî)

kürsî ::: makam , taht

kürsi ::: oturulacak yüksekçe yer , camilerde vaizin , medreselerde müderrisin oturduğu yer , taht , serir , erike , koltuk , kaide , merkez , vazife , saltanat , kudret ve mülk , başkent , hükümet merkezi , manevi makam , arş'ın altına bir sema tabakası

kürsî ::: ‬kürsü

kürsî ::: taht

kürsî ::: başkent

kürsî ::: (a. i. c. : kürâsî) 1) oturulacak yüksekçe yer. 2) taht. (bkz. : serîr). 3) makam, vazîfe. 4) hükümet merkezi, başkent, (bkz. : makarr, merkez). 5) kaide, ayaklık, mesnet. 6) arş-ı a'zam'ın altında bir düzlükte olan, levh-i mahfûz'un bulunduğu yer. Ayet-ül-kürsî Kur’ân’da : Allah-ü lâ ilahe illâ hüv-el- hayy-ül -kayyûmü... ibaresiyle başlayan ve Bakara sûresinin 255 inci âyetini teşkîl eden kısım.

KÜRSİ :::

Oturulacak yüksekçe yer. Câmilerde vâizin, medreselerde müderrisin oturduğu yer. * Taht, serir. Erike. Koltuk. * Kaide. * Merkez. * Vazife. * Saltanat, kudret ve mülk. * Başkent, hükümet merkezi. * Mânevi makam. * Arş'ın altına bir semâ tabakası. (Bak: Ar