Talib ~ طالب
Kamus-ul'Alam - Talib ~ طالب maddesi. Sayfa: 588 - Sira: 6
Kamusul Alam, Şemseddin Sami; Kamusul Alamde Talib maddesi. osmanlıcada Talib ne demek, Talib anlamı manası, Talib osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Talib hakkında bilgi. Arapça Talib ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Talib anlamı
Kamusul Alamde - طالب Talib maddesi. Şemseddin Sami, Kamusul Alam Ansiklopedisi
Talib ~ طالب güncel sözlüklerde anlamı:
TALiB ::: (C.: Tulleb-Tullâb-Talebe) İsteyen, istekli. * Talebe, öğrenci.
tâlib ::: (a. s. c. : tullâb, tulleb, talebe) : 1) istiyen, istekli, (bkz. : hâhiş-ger). 2) i. öğrenci, [müen. talibe]
tâlib ::: isteyen, istekli.
TaLiB ::: Yetişmiş ve yetiştirebilen bir rehberden ders alan talebe, öğrenci.
Tâlib sâdık olunca, zikr ve teveccüh olmasa dahi yalnız ihlâsı ve muhabbeti ile ilerler. (Muhammed Ma'sûm)
Tâlib, niyyeti ve işleri, ne kadar hâlis ve iyi olsa da, kendini kusurlu ve kabahatli bilmelidir. Tasavvuf yolunda ele geçen nîmetlere, hâllere, zevklere güvenmemeli, ne kadar doğru ve şerîate uygun olsalar da, bunlara özenmemelidir. (Muhammed Bâki-billâh)
Tâlib, kâmil ve mükemmil olan (yâni yetişmiş ve yetiştirebilen) bir rehberi ele geçirebilirse, bütün arzûları, istekleri, onun eline bırakmalı, ölü yıkayıcının elinde teneşirdeki meyyit (ölü) gibi olmalıdır. (İmâm-ı Rabbânî)
Tâlib, sâdık olmalıdır. Sözünün eri olan tâlibin sol omuzundaki melek, yirmi sene içinde yazacak bir şey bulamaz. (Hâce Ubeydullah-ı Ahrâr)
Tâliblerin üç husûsa dikkat etmeleri lâzımdır: 1) Her ne kadar kendisinden evliyânın yanında makbul bir amel dahi meydana gelse yine kendisine enâniyyet (benlik) varlık gelmeyip, kendisini kusurlu görmeli, hizmet etmeye çalışmalı. 2) Her ne kadar kendinden red olunacak bir amel meydana gelse, ümitsiz olmayıp gönlünü muhâfaza etmeli. 3) Her ne buyurulursa, hizmeti yerine getirmeye candan gayretle çalışmalı, maksada kavuşmaya bakmalıdır. (Mevlânâ Abdülazîz Buhârî)
tālib ::: istekli
tâlib ::: istekli , isteyen , talebe , öğrenci
tâlib ::: istekli
tâlib ::: (a. s. c. : tullâb, tulleb, talebe) 1) istiyen, istekli, (bkz. : hâhiş-ger). 2) i. öğrenci, [müen. talibe]
TALİB :::